Make your own free website on Tripod.com
Natrag na Yugala Kishoru
Natrag na početak Imli Tale       Shri Baladeva Vidyabhushana
i njegov komentar "Govinda Bhasya"
(iz predavanja Shrila B.A. Paramadvaiti Swamija)
 
 
          Tradicionalni razgovori o indijskoj filozofiji zasnovani su na shastrama, drevnoj književnosti. Za takve razgovore uobičajeno se koriste tike (bhasye) odnosno komentari akademskih škola, gdje su objašnjena učenja svake pojedine sampradaye (učeničko nasljeđe).  

          Jednom  prigodom, zabilježena je slijedeća zgoda: 

          Kada su božanstvo Shri Govindajija donijeli u Jaipur u svrhu zaštite od muslimanskih napadača, kralj Jaipura (i sam Krishnin bhakta i član Gaudiya sampradaye), prihvatio je prijedlog sina Prataparudra Maharaje (kralj Orisse). Prataparudra Maharajin sin predložio je obožavanje Shrimati Radharani zajdno sa Govindajijem. Poslao je božanstvo Shrimati Radharani uz svoj ponizni prijedlog u Jaipur. Kralj je prihvatio prijedlog i započelo je obožavanje Shri Shri Radha-Govindajija.  (U to je vrijeme  Gaudiya sampradaya bila zadužena za organiziranje obožavanja Govindajija). 

          Jednog dana, dok su svi vaishnave bili zajedno uz ponekog sljedbenika Shripad Ramanujacarye, "Ramanadiji" su se počeli raspravljati protiv Gaudiya sampradaye. Kad su vidjeli Radhu i Krishnu zajedno na oltaru, postali su krajnje uznemireni. "Što je ovo? Obožavanje Radharani? Ovo nije vjerodostojni način obožavanja." 

          Obratili su se kralju Jaipura i kritizirali ovu vrstu obožavanja kao nevjerodostojnu i izmišljenu. 
  
          Zaključili su da Gaudiya vaishnave nemaju pravu samprdayu i zahtijevali od kralja da napusti ovu vrstu obožavanja. Vjerujemo da su ga i zastrašili svojim autoritetom, jer su Ramanadiji imali dugogodišnju tradiciju. Kažu da potječu od Alvara koji slijede tradiciju staru tisuću godina, dok su u to vrijeme Gaudiya vaishnave slijedili tradiciju tek 200 godina. 

          Kralj, zbunjen takvom reakcijom, šalje poruku u Vrindavanu: "Shrimati Radharani mora napustiti oltar. To je naredba Ramanadi acarya. Molim, proslijedite ovu poruku Gaudiya učiteljima." 
  
          Kada je poruka stigla do Shrila Vishvanatha Cakravarti Thakure, koji se u to vrijeme bližio stotoj i obavljao je svoju bhajanu na obalama Radha Kunda, jednostavno je odgovorio: "Sve je pod kontrolom Krishne. Možda je iz nekog razloga Radharani ljuta na Krishnu i iz tog razloga želi napustiti oltar. Ali, molim vas, ne brinite. Opet će se izmiriti njih dvoje." To je bila njegova reakcija.  "Nemoguće mi je riješiti to u Jaipuru jer sam star, ali pokušat ću poslati nekoga." Pozvao je mladog Baladeva Vidyabhushanu, pravog vaishnavu i učenika Shrila Vishvanatha Cakravarti Thakure. Poslao ga je u Jaipur da bi se suočio s acaryama Ramanuja sampradaye. 

          Za to vrijeme u Jaipuru, kralj i Ramanandi naučenjaci znatiželjno su isčekivali Gaudiya predstavnika, njegov odgovor i reakciju na odbijanje vrste obožavanja. Baladeva se sreo s Ramanandijima: "Koji je vaš problem? Ali, vi niste vjerodostojna sampradaya. Nemate ni tiku za "Vedanta sutru". Zašto očekujete da vas prihvatimo kao sampradayu? Shri Caitanya Mahaprabhu prihvatio je Shrimad-Bhagavatam kao tiku. Sam Bhagavatam izjavljuje da je "bhashyanam brahma-sutranam", prirodni komentar na Vedantu. Ovo je potvrdio i Shrila Jiva Goswami u "Sad Sandarbhi".  Gaudiya sampradaya je izabrala Shrimad-Bhagavatam kao originalni komentar na Vedantu i ne vidi potrebe za nekim drugim komentarom. 

          "To je možda i tako", Ramanandiji su počeli raspravljati, "ali mi naučnici navikli smo raspravljati Vedantu koja je zasnovana na tiki iz svake sampradaye. Pošto vi nemate tiku odnosno komentar, ne možemo vas prihvatiti." S tim zaključkom, odbili su obožavanje Shrimati Radharani kao neispravno i nevjerodostojno. 

          Kralj je bio zbunjen oko cijele stvari, ali Baladeva je rekao: "Sve je u redu, jer mi imamo komentar. Molim vas, dajte mi nekoliko dana da ga donesem." Ramanandiji su prihvatili prijedlog.  

          Baladeva je prišao Govindajiju i molio Mu se: "Otkrij Svoju tiku u slavu Gaudiya sampradaye." U meditaciji, sjeo je i bez prestanka pisao tiku koju je završio i nazvao je "Govinda Bhasya" odnosno tika (komenar) Govindajija. 

          Nakon nekoliko dana, vratio se sa cijelim spisom i ponudiio ga Ramanandijima: "Ovdje imate tiku."  

          Ovo nas uči da su indijski vedski mudraci otvorena uma, a s druge strane slijede strikna pravila koja nisu izmišljena, već strogo zasnovana na svetim spisima.  

          Pravila i propisi Vedanta Sutre uključuju logiku i dokaze iz prošlosti, zdrav razum, praktičnost itd. Ako pokušate detaljnije proučiti ovu temu, postaje sve zanimljivije i zanimljivije. 

          Kada su proučili komentar Baladeve, Ramanandiji su ostali bez riječi. Toliko ih se dojmio komentar, da su rekli: "Otkuda ti ova tika?" (Bila je tako dobra da se nisu usudili raspravljati.) Rekli su kralju Jaipura: "Sve je u redu, vjerujemo sada. Oni znaju što rade:" Prihvatili su poraz i iskazali veliko poštovanje velikom nauku Baladeve tako što su mu dali ime "Vidyabhushana" (onaj kojeg kiti znanje) i tako ponovo zadužili Gaudiya sampradayu za obožavanje Shri Govindajija. 

          Rečeno je također da su Ramanandiji zahtijevali od Shri Baladeva Vidyabhushane da im bude acarya, ali vrlo ponizno Baladeva je odbio molbu i objasnio da njegova velika želja za obranom Gaudiya sampradaye nije bila namijenjena nepoštivanju Shri sampradaye koja ima vrlo važan položaj kao jedna od četiri vaishnavskih učeničkih nasljeđa jer je vjerodostojna škola koja podučava službu Božju kao najbolji vjerski proces. 

          Sam Baladeva na svoju titulu "Vidyabhushane", odgovara zabilješkom koju je nadodao u "Govinda Bhasyu" kao slijedeći stih: 
  

vidyarupam bhushanam ye pradaya
khatim nitye teno yo mamudarah
sri govinda-svapna-nirdishtha bhashye
radhabandhurangah sa jiyat
 
          Neka Shri Govinda bude slavljen svuda. Svojom milošću objavio mi je ovaj komentar u snu. Komentar kojeg je objavio posebno je cijenjen među velikim naučnicima. Za to sam dobio ime "Vidhyabhushana", ali sva zasluga mora ići Shri Govindi. Slava tom Shri Govindi, koji je sve na svijetu Shri Radhiki.