Make your own free website on Tripod.com
 
 


SYAMARANI DEVI DASI PONOVO U ZAGREBU (U SRPNJU)
Srimati Syamarani devi dasi, prva inicirana učenica Srila Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupade
i siksa učenica Srila Bhaktivedanta Swami Narayana Maharaje


 
 
Syamarani didi drži predavanje

Srimati Syamarani redovno posjećuje bhakte u Tuzli
 

 
 

Slika koju je nacrtala Srimati Syamarani nalazi se na oltaru prvog kata Sri Sri Radha Vinod Bihariji hrama u Vrindavani
po instrukciji Srila Narayana Maharaje 
 
 


 
NEKI OD ČLANAKA SYAMARANI DEVI DASI

Kako uskladiti prividno proturječje
Tajne brda Govardhane
Odgovor Srila Narayana Maharaje na izazov
Shila Narayana Maharaja - kratko izvješće s pete svjetske turneje
Posljednje riječi Srila Prabhupade: o Iskconu i Srila Narayana Maharaji
Raja-sabha izvješće iz Mathure
Srila Narayana Maharaja u Rusiji
Koje transcendentalno mjesto je najuzvišenije?
Nova škola sanskritskog jezika
Avirbhava Tithi Srimad Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupade

UMJETNOST DUHOVNOG ŽIVOTA, biografija Srila Prabhupade


Razgovor Srila Prabhupade i Syamarani devi dasi

Je li Srila Prabhupada dao sve?   I. dio

Sri Keshavaji Gaudiya Matha, Mathura, Indija

Dana 3. rujna 2001.


             Toga dana, 200 bhakta prisustvovalo je značajnoj godišnjici prihvaćanja sannyase Srila Prabhupade. Tom prigodom, učenici Srila Prabhupade govorili su o njegovoj slavi. Nakon aratija Srila Prabhupadi i njegovoj guru-parampari te puspanjali ponude cvijeća, uslijedila je velika gozba u slavu Srila Prabhupade. Ovom prigodom objavljujemo ponudu Srimati Syamarani dasi:

             Prvo, odajem nebrojeno puta ponizno poštovanje lotosovim stopalima najobožavanijeg om visnupada astottara-sata Sri Srimad Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupade. Isto tako, nebrojeno puta odajem ponizno poštovanje prašini sa lotosovih stopala mog najobožavanijeg siksa-gurudeve, om visnupada astottara-sata Sri Srimad Srila Bhaktivedanta Narayana Maharaje. Odajem ponizno poštovanje učeničkom nasljeđu i svim prisutnim vaisnavama. 

             Ovog siječnja objavili smo na internetu tekst posljednjeg razgovora između Srila Prabhupade i Srila Bhaktivedanta Narayana Gosvami Maharaje u listopadu i studenome 1977. Prilikom tih razgovora, Srila Prabhupada je zamolio Srila Maharaju da mu organizira Samadhi i pomogne njegovim učenicima i sljedbenicima. U to vrijeme, Prabhupada se brinuo za upravljanje Iskconom nakon njegova odlaska, a Srila Maharaja mu je kazao da ne brine, već misli samo na Radha-Krishnu, jer je već završio svoju zadaću. Nekoliko  dana nakon objavljivanja na internetu, objavljen je tekst ritvik bhakta kao odgovor. U tom članku postavljena su razna pitanja koja postavljanju i mnoge bhakte. "Ako je Srila Narayana Maharaja prethodno rekao Srila Prabhupadi da je ovaj završio svoju zadaću, zašto onda, dvadeset godina kasnije, zna reći da Srila Prabhupada nije dao sve što je želio dati? Zašto kaže da, kad bi i danas bio ovdje, prevodio bi i dalje knjige poput Ujjvala-nilamani, Lalita-Madhave?" To je vrlo dobro pitanje, a pokušat ćemo i odgovoriti na zadovoljstvo sviju. Srila Prabhupada je dao sve što je htio dati. Savršeno je znao ocijeniti vrijeme, mjesto i situaciju. Znao je čitati srca svojih sljedbenika i razumijeti njihove sposobnosti. Iz toga je razloga znao i koliko mu učenici i sljedbenici mogu primiti u to vrijeme, tako da je sve dao u skladu s našom sposobnošću za prihvaćanjem i shvaćanjem. Ostalo je skriveno u stranicama njegovih knjiga, a u isto vrijeme sve je jasno opisano u njegovim knigama. 1. Srila Prabhupada je dao sve što je htio dati. 2. Nije dao sve što je htio dati. Kako shvatiti te dvije činjenice? Sve o čistoj predanoj službi kao cilju, možemo naći u knjigama Njegove Božanske Milosti, u kazetama i prijepisima predavanja. Ipak - toliko mnogo od dubine njegovog učenja, zaključano je do trenutka kad je čitatelj spreman za otkrivanje. 

             Naši su prethodni acarye objasnili značenje koje se krije u zabavama Krishne i Njegovih inkarnacija u različite načine. Objasnili su i uputstva iz svetih spisa na različite načine, za različiti stupanj napretka čitatelja. Nisu svi čitatelji jedanko napredni. Netko kroz mnoga rođenja nosi uvrede sa sobom, a netko se kroz mnoga rođenja druži sa svetim osobama, iskreno služi i oslobođen je uvreda. Prošle uvrede i grijesi stvaraju prepreke u razumijevanju i spoznaji bhakti, što je objašnjeno u knjigama "Nectar of Devotion" i "Bhajana Rahasya" Srila Bhaktivinoda Thakure, "Madhurya Kadambini" Srila Vishvanatha Cakravartija, "Caitanya -caritamriti", "Bhagavad-giti" i drugima. Krishna kaže u "Bhagavad-giti": "Osobe koje su bile pobožne u prethodnim životima i u ovom životu, čije je griješno djelovanje u potpunosti oklonjeno, oslobođene su dvojnosti privida, tako da se odlučno uključuju u Moju službu".


 
 
 

Sri Gaudiya Vedanta Samiti (reg.)
Sri Keshavaji Gaudiya Matha
Mathura (U.P.), India
tel: (0091-565) 502, 334, 503

 


KAKO JE TO IZGLEDALO 2001.

SRIMATI JADURANI DASI VODI VAIŠNAVSKI KAMP UMJETNIKA U VRINDAVANI


 


Vrindavana, Indija (napisao Dhrstadyumna dasa)

Napredna učenica Srila Prabhupade i bivša BBT umjetnica Jadurani dasi (također iz milja poznata kao Syamarani dasi), prihvaća ponude za prvi iz niza "Vaišnavskih kampova umjetnika" koji će se održavati u Vrindavani (kao i u Puriju ove godine, zahvaljujući Purusottam Vrata Parikrami), počevši s 15. rujnom 2001. Broj polaznika kampa je ograničen, tj. do 20 za prvi kamp.

Upisi traju do 20. kolovoza, a plaća se u US dolarima. 

Moguća je i stipendija, molimo obavijestite nas o iznosu stipendije u svojoj molbi.
 

Ciljevi Vaišnavskih umjetničkih kampova su:

1. Osnovati ekipu umjetnika kako bi stvarali "prozore prema duhovnom nebu"; kako je Srila Bhaktivedanta Swami Prabhupada, opsežno podučavao svoju diksha učenicu Syamarani dasi, kao i njen siksha-guru, Srila Bhaktivedanta Narayana Goswami Maharaja. Kao primjer idealnog standarda, pogledajte poznatu sliku "Seva Kunja", samo kliknite na sliku lijevo.

2. Završiti niz slika za određena književna izdavanja. Imamo najmanje 6 knjiga u pripremi za koje trebamo bar 120 slika u sljedećih nekolika godina.

Vaišnavski kamp umjetnika ima izvrsni smještaj i mogućnosti za rad u Vrindavani, osiguran je kuhar, čistać i pralja. Mada će neka od umjetničkih materijala biti osigurana, moći ćete kupiti ih i jeftino u Mathuri, Vrindavani i Delhiju, a bit će dobro i donesete li sa sobom papir, kistove, stative, terpentin i sl.

Slijede Termin A i Termin B:
 
 

TERMIN A

I. 15. KOLOVOZA DO 30. RUJNA

Vrindavana. Rad na skicama i početak rada na slikama.

II. Neobavezno: 1-15. listopada: Puri. 

Očekujemo pitanja vezana za instrukcije Srila Prabhupade,buduću koncepciju drugih knjiga, susreti sa Srila B. V. Narayana Maharajem radi vođdstva. Učesnici koji ne namjeravaju putovati u Puri, mogu nastaviti s radom u Vrindavani. Dodatni trošak uključuje povratni put vlakom do Purija i natrag, te smještaj u hotelu/ashramu. 

III. Neobavezno: 1-30. studenoga. Braja Mandal Parikrama sa Srila B. V. Narayana Maharajem. Uplate odvojeno za Parikramu. Kamp umjetnika prilagođen je vremenu. 
 

IV. 1-7. prosinca: dovršenje slika, budući projekti, komunikacija i budući kampovi u Vrindavani i van Indije. 
 

V. Neobavezno: Od 7. prosinca nadalje: ostanak u Vrindavani i nastavak s radom na devocijskim umjetničkim projektima. Ako bude dovoljno zainteresiranih, organizirat ćemo stalni boravak i mogućnost za rad. Mada će tada već Srimati Syamarani dasi već putovati svijetom većinu godine, bit će dostupna putem e-maila radi daljnjeg vođstva. 
 

B. CIJENA

U cijenu je uključen samo projekt u Vrindavani : soba, prasadam (3 dnevno - lagani doručak i večera, ili po želji), lokalni prijevoz do i od smještajnog dijela do studija, te materijal. Ovisno o budućem broju upisnika te o neplaniranim financijskim uvjetima, moguć je povratak uplate odnosno nadoplata do 20%.

U cijenu nije uključeno (tj. morate se sami za sljedeće pobrinuti):
- prijevoz do Indije i natrag
- prijevoz unutar Indije (osim lokalnog prijevoza u Vrindavani)
- drugi troškovi u Puriju ili Braja Mandala Parikrami. Te troškove morate snositi sami. Cijena je prilagođena za razne paket-aranžmane, nema fiksne cijene.
 
 

1. U Vrindavani samo od 15. rujna do 7. prosinca, bez uključenja u Puriju i bez Braja Mandala Parikrame. Upisani će ostati u Vrindavani i crtati svih 12 tjedana. Cijena za tih 84 dana u Vrindavani: $600.
 

2. U Vrindavani od 15-29. rujna, te od 17. listopada do 7. prosinca (52 dana), te u Puriju od 30. rujna do 16. listopada (17 dana) bez Braja Mandala Parikrame. Upisani će sudjelovati u Puri Parikrami ali bez Braja Mandala Parikrame. Cijena za tih 67 dana u Vrindavani: $525.

U to nisu uključeni troškovi poput vlaka ili aviona iz Delhija do Purija i natrag, ili smještaj i bhoga u Puriju.
 

3. U Vrindavani od 15. rujna do 31. listopada (47 dana), te od 1-7. prosinca (7 dana) te Braja Mandala parikrama (1-30. studenog - 30 dana), ali bez Purija. Cijena za tih 54 dana u Vrindavani: $475.

U cijenu nisu uključeni troškovi poput Braja Mandala Parikrame, koju treba uplatiti direktno organizatorima. Učesnici neće koristiti smještaj i sl. u Kampu umjetnika za vrijeme tih 30 dana.
 
 

4. U Vrindavani od 15-29. rujna (15 dana), te od 17-31. listopada (15 dana), te od 1.-7. prosinca (7 dana), Puri (od 30. rujna do 16. listopada - 17 dana), te Braja Mandala Parikrama (od 1. - 30. studenog - 30 dana). Cijena za tih 37 dana u Vrindavani: $400.

U cijenu je uključeno korištenje svih soba, prasadam, lokalni transport do i iz smještaja do studija, te materijali za 37 dana u Vrindavani; u cijenu nisu uključeni Puri i Braja Mandala parikrama, niti avionska ili vozna karta iz Delhija do Purija i natrag, niti smještaj u Puriju.

BILJEŠKA: Svi datumi i razdoblja podložni su promjeni bez prethodne najave. Svi dani putovanja vlakom vezani su za mogućnost kupnje. Nema povratka novca nakon kampa osim ako nije u pitanju velika hitnost, medicinska ili sl. 
Sponzori devocijske umjetnosti potrebni su kako bi financirali siromašnije umjetnike, kako bi dostigli svoj puni umjetnički potencijal tako da polaze te Vaišnavske kampove umjetnika.