Make your own free website on Tripod.com

 
Shrila Nityananda Prabhu
 
 
 
INKARNACIJA GOSPODINA BALARAMA
     GLAVNI PRATITELJ GOSPODINA CAITANYA MAHAPRABHUA
PRVOTNI DUHOVNI UČITELJ
 OSNIVAČ NAMA HATTE
(Tržnice Svetog Imena)

  

Po uputi Gaura Krishne, Ananta Deva  (Nityananda Prabhu) pojavio se u selu Ekacakri u Radhadeshu, područje Gauda, u 15. stoljeću. Pojavio se poput mjeseca iz mora, iz maternice Padmavati (žene Hadai Oje). Upravo poput izlazećeg mjeseca, svu tminu koja je pokrivala zemlju, rastjerao je svojim povoljnim dolaskom. Kao dijete, Nityananda se neprestano igrao sa dječacima svoje dobi imitirajući Krishnine zabave. 

Jednom u igri, njegovi prijatelji glumili su različite polubogove koji su se okupili, u želji da zamole Gospodina za rasterećenje Zemlje od zla. Nityananda Prabhu je doveo dijete koje je bilo odjeveno u zemlju i zajedno s dječacima koji su glumili različite polubogove, otišao do obale rijeke Gangesa. Tamo je pozvao Gospodina Vishnua koji počiva u oceanu mlijeka (Kshirodakashayi Vishnu). U isto vrijeme, jedan od dječaka je glumio Gospodina Vishnua te je, sakriven od ostale djece, dubokim glasom najavio: "Budite sigurni da ću se roditi u Goloka Mathuri da rasteretim Zemlju." 

Na taj je način Nityananda Prabhu glumio različite zabave Krishne koje je Gospodin imao za vrijeme Dvapara razdoblja. Obnovio je zabavu vjenčanja Vasudeve i Devaki, rođenje Shri Krishne u zatvoru Kamse, put Vasudeve do Nandagrama dok je nosio Krishnu preko Yamuna rijeke, kao i povratak iz Nandagrama sa Mahamayom koja se pojavila kao kći Yashode. 
 

Gospodin Nityananda
  
 
Odglumio je ubojstvo Putane, trganje kočije, zabavu Krishnine krađe putra, ubojstva demona Dhenuke Aghe i Bake. Također je glumio zabave koje su se događale za vrijeme pašnje krava, dizanje Govardhan planine, krađu gopijih odjeća i blagoslove koje je Gospodin dao ženama brahmana za vrijeme ceremonije. Odglumio je zabavu kada je Narada savjetovao Kamsu, ubijanje Kuvalaya slona i hrvače Canuru i Mustiku, te ubijanje Kamse.  

Nityananda Prabhu je također odglumio zabavu Vamanadeve kada je prevario Balija i također je glumio Ramacandru. Njegovi prijatelji glumili su vojsku majmuna i pravili su se da grade most od kamenja kroz ocean. Jednom je Nityananda glumio Lakshmana kako, sa lukom u ruci, uništava palaču Sugrive. Jednom je odglumio samog Ramu kada je slomio ponos Parashurame. Jednom je odglumio Laksmana kako "ubija" Indrajita i moćnog Ravanu, demonskog kralja. Odglumio je i zabavu kada je donio lijek iz Gandamadana planine koju je donio Hanuman i, kao Rama, uzeo lijek i izliječio se.

 
 
Nityananda je proveo 12 godina tako se igrajući. U to je vrijeme odlazio na mnoga sveta mjesta kako bi ih pročistio od grijeha hodočasnika. 

Putovao je po svetim mjestima sjeverne i južne Indije i na taj način u svojoj 20. godini došao u Nabadwip gdje je sreo Caitanya Mahaprabhua. Na svojim putovanjima sreo je Madhavendra Purija, Ishvara Purija i Brahmananda Purija. Nityananda je proveo mnoge dana u zanosu krishna-kathe u društvu Madhavendra Purija i njegovih učenika. Zatim je posjetio Setubandhu, Danatirthu, Mayapuri, Avanti, Godavari i Jiyura Nrismhu, Devapari, Trimalu, Kurmaksetru i mnoga druga sveta mjesta.  
  
Na kraju putovanja stigao je u Jagannatha Puri, gdje je dobio darshan jagannatha Deve, što ga je dovelo do krajnjeg zanosa. Iz Jagannatha Purija vratio se ponovo u Mathuru.  

Gospodin Nityananda istovjetan je moćnom Balarami za vrijeme svoje zabave propovijedanja svetog imena u Božjoj ljubavi.  

U svom je djetinjstvu imao vrlo svjetlu put. Svi su ga neprestano grlili i voljeli ga više od ostale djece, pa i vlastite. Zahvaljujući iluzornoj energiji Gospodina, nitko u njemu nije prepoznao Vrhovnu Božansku Osobu.  

Gospodin Nityananda je oslobodio cijeli svijet. On je neusporedivo more milosti. 

Gospodin Nityananda je uvijek s desne strane Gospodina Caitanye
 
 
 
Nityananda Prabhu priča o Caitanyi dan i noć; služeći ga, čovjek dostiže Shri Caitanyu. Sva slava Nityananda Prabhuu, prvotnom Gospodinu čijom milošću možemo razumijeti slave Sri Caitanya Mahaprabhua. Vezanost za Nityananda Prabhua je milost Sri Caitanya Mahaprabhua. Za onoga koji poznaje Nityananda Prabhua ne postoji opasnost. Ako netko poželi izaći iz svijeta tame i uronuti u more predanosti, dopustite mu da služi Nityanandu, koji sjaji poput mjeseca.  

Od svoje 31. godine živio je u Jagannatha Puriju, u kući Kashi Mishre sve do svoje 48. godine, kada je u hramu Tota Gopinathe jednostavno nestao u Božanstvu za vrijeme sankirtane.