Make your own free website on Tripod.com
HARE KRISHNA
VNN, 
10. listopada 1999. 

Tradicija Gaudiya kirtane 

Napisao:  HRSIKESANANDA DAS 

 
 
Vande gurun isha-bhaktan! Godine 1996. pisao sam Tridandi Swami B.V. Narayana Maharaji  i upitao ga za ispravan način pjevanja maha-mantre i Panca-tattva mantre za vrijeme kirtane. Koji je vjerodostojan Gaudiya način? Godinama  živjeći i posjećivajući mnoge Gaudiya mathove kao i prilikom sudjelovanja u preko 2000 kirtana koje je vodio   
paramahamsa Krishnadas Babaji Maharaja (utjelovaljenje savršene kirtane), koristio se
način pjevanja jednog dijela maha-mantre kojeg bi svi ponovili, a zatim i drugi dio maha-mantre (poput pjevanja naših Gaudiya pjesama).

 Ali, u ISKCON-u nikada nisam čuo ovaj predivan i vjerodostojan način, čak sam primijetio da ISKCON vjernici nisu u mogućnosti ili nisu voljni, slijediti ispravni Gaudiya math sustav kojeg nam je ostavio sam Shrila Sarasvati Prabhupada. Zapravo, većina ISKCON ljudi nisu sposobni pridružiti se ijednoj vjerodostojnoj Gaudiya math kirtani zbog ISKCON-ovog različitog separatističkog stila kirtane.

Slijedi odgovor Shrila Narayana Maharaje, što se nadam da će mi oprostiti jer ga iznosim ovako javno bez njegovog pristanka...

6. travnja 1996. godine
 
Dragi Hrishikeshananda prabhu,

Molim prihvati moj blagoslov od srca. Sva slava Shri Shri Guru-Gaurangi i Shri Shri Radha Vinoda-bihariju.

Primio sam tvoje pismo datirano 19. ožujka 1996. godine.

Kada je Bhaktivedanta Swami pošao u zapadne zemlje, uvidio je da je vjernicima sa zapada teško pjevati bengalske pjesme. Zaključio je da bi za njih bilo puno lakše pjevanje Hare Krishna maha-mantru i Panca-tattva mantru. Od vremena Narottama dasa Thakure pa čak i prije njega, vjernici su pjevali maha-mantru masovno na onaj način koji bi im bio najlakši. Bhaktivinoda Thakura je napisao pjesmu koja glasi: "gaya goracana jivera tare, bolo Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare." Nakon slijedećeg stiha, on piše: "Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare."

Dakle, nije nepravilno prekinuti maha-mantru: to je zapravo savršeno. Ali, ako netko poželi pjevanje maha-mantru bez prekidanja u sredini, u tome nema greške.

Zasigurno ću biti u Mathuri za Janmashtami, bilo bi vrlo lijepo ako se možemo ponovo sresti.

Tvoj vječni dobronamjernik,
Swami B.V. Narayana
 

 
   Pišite!