Make your own free website on Tripod.com
 
 HARE KRISHNA
VNN, 
12. kolovoza 1999.  

Zašto "majka krava"?  
Napisala:  PANNA LALL MUNDHRA


 
Vrhovni sud Indije svojom presudom iz 1994. godine odlučio je da se u zemlji u ime religije ne smiju ubijati krave. Sveopće je poznato da ih kolju u mnogim provincijama. Možemo se samo nadati da će provincijske vlade poduzeti potrebne korake u cilju poštivanja odredbe Apex suda u zemlji da bi se krave sačuvale na vjerske praznike kada su ubijane bez diskriminacije.

Spisi poštuju kravu izrekom: Gawo vishwasya mataraha: "krava je majka svemira".

Krava je majka ne samo zato jer nas opskrbljuje mlijekom sa majčinskom odanošću, već u svom organizmu zadržava štetne pesticide i kemijske sastojke iz krme tako da samo minimalne količine koje ne može zadržati izlaze kroz njeno mlijeko. Naučnim opitima u poljoprivrednim sveučilištima utvrđeno je da ako krma sadrži DDT, BHC i druge pesticide, mlijeko takve krave ili bufala sadrži samo 5% DDT-a, BHC-a i dr, dok mlijeko bufala sadrži 12% istoga.

Zanimljivo bi bilo znati da kada se krava muze, mlijeko koje izlazi u početku sadrži 2% masnoće što je dobro za starije ljude i bolesnike. Mlijeko koje nakon toga dolazi, sadrži 4% masnoće koje se savjetuje davati za rast djece. Mlijeko koje posljednje dobijemo mužnjom sadrži 10% masnoće i najbolje ga je ostaviti za tele, trudnice i ljude koji vrše teške fizičke poslove. Kada se mlijeko pretvori u kiselo mlijeko, gornji sloj sadrži 50% masnoće što je dobro za trudnice i mršave ljude. Kiselo mlijeko na dnu sadrži samo 5% masnoće i dobro ga je dati gojaznim ljudima, srčanim bolesnicima i dijabetičarima. Srednji dio kiselog mlijeko sadrži 20-25% masnoće što je dobro dati djeci koja rastu.

Mlijeko bufala sadrži otprilike dvostruko više masnoće, što gotovo redovito nije zdravo a također i nije lako probavljivo. Utjecajni naturopati i Ayur-veda navode razne primjere kako kravlje mlijeko može ozdraviti neke bolesti, dok o tome se još ništa ne može čuti od medicinske nauke.

Pogrešna je tvrdnja da krave kada "presuše" postaju teretom.

Činjenica je da iako su bez mlijeka, kroz svoju stolicu i urin pomoću NADEP procesa ili procesa tekućeg organskog gnojiva, krave nas opskrbljuju gnojivom vrijednim 20-25 tisuća rupija. Jasno je da je ovo blagoslov za siromašne farmere.

Prvi potrebni korak je zaustaviti nediskriminarajuće ubijanje životinja da bismo dobili obilne količine životinjskog gnojiva za poljoprivredu.
(...)
Dok majka doji svoje dijete jednu do dvije godine, svo čovječanstvo mora ovisiti o kravljem mlijeku do kraja svog života radi zdravlja i vitalnosti.
 

  Pišite!