Make your own free website on Tripod.com
HARE KRISHNA
Hare Krishna World On Line, 
svibanj-srpanj 1999. 

Bombe i kruh u Jugoslaviji

  

Beograd, Jugoslavija - Dok su padale bombe po Jugoslaviji prethodnih mjeseca, članovi ISKCON-a iz cijeloga svijeta molili su se za sigurnost vjernika na tom području, a pružalli su i druge oblike podrške. ISKCON-ova farma Nova Vraja-Dhama u Madžarskoj bila je jedna od onih koji su ponudili privremeni smještaj za žene i djecu.

 

Djeca, kosovske izbjeglice u Beogradu, 
čekaju prasadam koji im vjernici pripremaju.
Sada kada bombardiranja više nema, prema članu iz Beograda Satyahladini dasi svi vjernici čak i oni koji su bili unovačeni, preživjeli su. Što se tiče članova koji su ostali u hramovima Jugoslavije za vrijeme rata, bilo je mnogo posla. "Kada je 24. ožujka počelo bombardiranje, u početku je bilo vrlo, vrlo teško išta započeti", kaže Satyahladini, "ali kasnije je nekoliko vjernika u raznim gradovima započelo pripremati prasadam za svoje susjede koji su se preselili u podrume i skloništa."  
 
Čitava tri mjeseca bhaktin Marina iz Niša, bhaktin Magda iz Subotice i drugi, nastavili su opskrbljivati blagoslovljenom vegetarijanskom hranom, usprkos malim zalihama goriva i vode. U Beogradu, Hare Krishna hrana za život (FFL) radila je za žene, djecu, bolnice i izbjeglice, katkad surađujući i sa drugim organizacijama takve vrste. 
 
U Nišu gdje su se velika bombardiranja nastavila, Devanika dasa, njegova žena bhaktin Ljubica i njihova djeca ostali su u Krishna centru održavajući hramski program uz pomoć svojih prijatelja. "Unatoč bombardiranju još uvijek imamo redovit jutarnji i večernji program", rekao je. "Uvečer, kongregacijski vjernici dolazili bi slušati predavanje iz shastre a članovi su pomagali u služenju Božanstava. Moja kći, Madhava-sangini dasi (17) uglavnom je kuhala za sve." 
 
Izvješćuje nas kako je susjed prokomentirao bhaktin Marinino dijeljenje prasadama ljudima u skloništima za vrijeme bombardiranja: "Začuđujuće je da netko u ovakvim uvjetima donosi kekse i ostale slatkiše, čak i dijeli recepte."  

Zainteresirani čitatelji mogu podržati nove FFL napore u Jugoslaviji tako da šalju pomoć u američkim dolarima Madžarskoj banci na račun: Sandra Čović, SWIFT, code: BUDAHUHB, 99O00365097. Njemačke marke možete slati na 07O00365097, Budapest Bank, Klauzal ter 4,6720 Szeged.  

 
Za nove vijesti, čitatelji mogu stupiti u kontakt sa Saktyahladini dasi preko Sandre Čović, Moše Pijade 25, 24000 Subotica, Jugoslavija.  
 


Pandu dasa (desno) promatra dok 
dragovoljci iz Targeta, humanitarne 
organizacije, iskrcavaju hranu iz 
kamioneta FFL-a.
 

  Pišite!