Make your own free website on Tripod.com
  
 
 
______________________________________________________________________
 
SHRILA BHAKTISIDDHANTA SARASWATI THAKURA
PRABHUPADA
 
 
 
             Saraswati Thakura pojavio se u Purusottam Kshetri (Jagannatha Puri) u pokrajini Orissa u 15.30 sati na petak, 6. veljače 1874. godine. Rođen je u domu svoje obitelji koja se nalazi pokraj svetišta zvanog Narayan-chhata  Jagannatha hrama kojim se uvijek razliježe pjevanje Svetog Imena. On je četvrti sin Shrila Bhaktivinoda Thakure i Shrimati Bhagavati Devi. Shrila Bhaktivinoda Thakura nepokolebljivo je zasnivao pojam čistog vaishnavizma u srcima mnogih učenih i željnjih duhovnog života u Bengalu u II. polovici 19. stoljeća.  

            Shrila  Prabhupada  Bhaktisiddhanta Saraswati Thakura bio je predivno dijete sa svim tjelesnim obilježjima velike osobe koja su opisana u spisima. Svi su bili začuđeni primijetivši kako je dijete rođeno s pupčanom vrcom  omotanom oko vrata poput svetog brahmanskog konca. Shrila Bhaktivinoda Thakura darovao je svom sinu ime Bimala Prasada, što znači "milost transcendentalne moći Gospodina Jagannatha, Shrimati Bimale Devi." 

 
 
 
 
 
              Kada je Shri Bimala Prasada imao šest mjeseci, tijekom održavanja godišnjeg festivala kočije Gospodina Jagannathe, kočija se zaustavila ispred kuće Shrila Bhaktivinoda Thakure i nije se više micala s mjesta tri dana. Za to je vrijeme kirtana neprekidno trajala pod vođenjem Shrila Thakura Mahasaye (Mahasaya je počasno ime). Jednom od ta tri dana, Shri Bimala Prasada, u naručju svoje majke, krenuo je vidjeti Gospodina Jagannathu i ispružio svoje ruke prema Božanstvu kao da nudi svoje poštovanje. U tom je trenutku cvjetni vijenac pao s vrata Gospodina Jagannathe i smjestio se na djetetovu vratu. Mnoštvo je uzbuđeno svjedočilo blagoslovu Gospodina Jagannathe za dijete. Usred žestokog pjevanja "Haribol!", Bhaktivinoda Thakura nahranio je Bimala Prasadu s malo mahaprasade   Gospodina Jagannatha i tako proslavio djetetov anna-prasan ("žitna ceremonija" - prvo hranjenje žitaricama)    tijekom najpovoljnih prilika. 
 
 
 
 
             Shri Bimala Prasada živio je u Jagannatha dhami deset mjeseci sa svojom majkom. Tada su otputovali u Bengal i prvo boravili u Ranaghati a kasnije u Shrirampuri. Godine 1881. Shrila Bhaktivinoda  Thakura imao je kuću izgrađenu u  Calcutti u Rambaganu i imenovao je Bhakti Bhavan. Kada se kopao temelj,   Božanstvo Shri Kurma Deve samo se pojavilo iz zemmlje. Shrila Bhaktivinoda  Thakura dao je Božanstvo svom sinu Shri Bimala Prasadi kada mu je bilo osam ili devet godina, naučio ga mantru i način obožavanja. Dije te je pravilno započelo obožavati božanstva s velikom pozornošću i predanošću.  

           Shri Bimala Prasada s vremenom je postao Shrila Prabhupada Bhaktisiddhanta Saraswati Thakura i osnovao sve tirthe   Mahaprabhuovih zabava u Mayapur dhami. Po želji gurudeve, shiksha gurua Shrila Bhaktivinoda Thakure, također je osnovao 64 mathova po Indiji i inozemstvu.