Make your own free website on Tripod.com
JAYA SRI RADHE!


Sita, Ram, Lakshman, Hanuman
Sita, Ram, Laksman i Hanuman


SRIMAD-BHAGAVATAM
pjevanje 1. poglavlje 3. stih 22.

nara-devatvam apannah
sura-karya-cikirshaya
samudra-nigrahadini
cakre viryany atah param

U svojoj osamnaestoj inkarnaciji, Gospodin se pojavio kao Kralj Rama. Da bi zadovoljio polubogove, pokazao je svoje nadljudske sposobnosti i moći tako što je kontrolirao Indijski ocean i ubio ateističkog kralja Ravanu koji je živio s druge strane oceana.


Kako bi Vrhovna Božanska Osoba uspostavila red na zemlji, s vremena na vrijeme pojavljuje se u različitim inkarnacijama u skladu s vremenom i prostorom. 
Demoni su poznati po svojoj osobini da ne vole služiti Boga, već pokušavaju svojom tehnikom, inteligencijom i materijalnim dobrima približiti se položaju Boga i vladati svijetom.

Bez Božjeg blagoslova, pak, to nije moguće - tako da Bog uspostavlja red uništavanjem ili samouništavanjem tih demona.

SRIMAD-BHAGAVATAM
pjevanje 2. poglavlje 7. stih 23.

asmat-prasada-sumukhah kalaya kalesa
iksvaku-vamsa avatirya guror nidese
tisthan vanam sa-dayitanuja avivesa
yasmin virudhya dasa-kandhara artim arcchat

Iz svoje bezuvjetne milosti prema svim živim bićima u svemiru, Vrhovna Božanska Osoba, zajedno sa svojim ekspanzijama, pojavila se u porodici Ikshvakua kao Gospodin Svoje unutarnje snage, Site. Po naredbi svog oca Dasharathe, otišao je u šumu i živio sa svojom ženom i mlađim bratom. Ravana, vrlo materijalno moćan sa svojih deset glava, počinio je veliku uvredu Gospodinu i, konačno, bio uništen.Gospodin Rama je Vrhovna Božanska Osoba. On je Visnu-tattva. Originalno, Gospodin Ramacandra je inkarnacija Vasudeve. Lakshman je inkarnacija Sankarshane, Bharata je inkarnacija Aniruddhe. Sita je unutarnja inkarnacija Gospodina, Lakshmiji (Božica sreće). Njih troje živjelo je 14 godina u Dandakaranya šumi kao izbjeglice.

Mnogi ateisti pokušavaju oteti sreći od Boga mimo Njegovog znanja. To je bolest današnjice - Kali-yuge. Uz mnoga materijalna čudesna i tehnička dostignuća, bore se protiv zakona Najvišega pokušavajući Ga manipulirati, kontrolirati i eksploatirati. Grad Lanka, prijestolnica demona Ravane, bila je potpuno od zlata. Njegovi stanovnici živjeli su životom polubogova. Ali, nisu poštivali nadređenost Vrhovne Božanske Osobe, Stvoritelja, i to je bio njihov jedini grijeh. Gospodin Ramacandra jednak je po svojoj moći Gospodinu Krishni, kao i svakoj inkarnaciji Gospodina Krishne.


 
 

SAŽETI PRIKAZ "RAMAYANE"

Gospodin Ramacandra pojavio se u porodici Kralja Khatvange u dinastiji Ikshvakua. 
Otac mu se zvao Kralj Dasharatha (borac u deset kočija). 

Nakon kidanja velikog, snažnog luka, Gospodin je vjenčao Situ Devi i smanjio prestiž Parashurame. Da bi poslušao naredbu svog oca, kralja, uz svog brata Lakshmana i Situ Devi odselio se u šumu kao izbjeglica. 

Početak propasti Ravane bila je njegova otmica Site Devi. Kada je demon Marica poprimio oblik zlatnog jelena, Gospodin Ramacandra ga je otišao potražiti za Situ Devi, a u međuvremenu Ravana je iskoristio priliku i u odsustvu Gospodina, oteo je.

Kada je Sita Devi oteta, Gospodin Ramacandra je sa Lakshmanom pretražio cijelu šumu. 

Organizirao je vojsku majmuna i krenuo na obalu mora s njima. Personificirani ocean, Samudra, predao se Gospodinu. Uz pomoć Vibhishana, napao je Ravaninu prijestolnicu, Lanku. Hanuman, vječni sluga Gospodina, zapalio je Lanku svojim repom i uz pomoć Lakshmana, snage Gospodina Ramacandre pobijedile su rakshasa vojnike. 

Gospodin Ramacandra je osobno ubio Ravanu. Vibhishanu je proglasio kraljem Lanke i blagoslovio ga dugim životom. 

Situ Devi je oslobodio iz Ashoka šume i odnio je u cvjetnoj letjelici u svoju prijestolnicu, Ayodhyu. Tamo ga je dočekao brat Bharata, a veliki mudrac Vashishta okrunio ga kraljem. 

Gospodin Ramacandra, kao pravi kralj, poštovao je svećenike. Poklonio im je zemlje u sva četiri smjera svijeta.  Svećenici su mu vraćali svojim blagoslovima.

Ponekada, kralj Ramacandra prerušio bi se u običnog seljaka i lutao zemljom da čuje što narod misli o njemu. Jednoga dana, čuo je kako pogrdno pričaju o Njegovoj ženi, Siti Devi. Po povratku kući, odlučio je odbaciti svoju ženu i proglasiti je nevjernom, pošto je bila zatočena kod demona Ravane i nije joj vjerovao.

Svoju ženu, Situ Devi (koja je bila trudna), protjerao je i poslao mudracu Valmikiju. Tamo je rodila Njegova dva sina blizanca, Lavu i Kushu a potom ju je progutala zemlja.

Svoja dva sina zamolio je da, po Njegovom odlasku, vladaju kraljevstvom.
 
 


IZ PREDAVANJA SHRILA B. V. SWAMI NARAYANA MAHARAJE:


Murari Gupta je pratilac Caitanye Mahaprabhua. Jednoga dana, Caitanya Mahaprabhu ga je pozvao i rekao mu: "Moraš promijeniti svoju narav. Ramacandra i Krishna su isti po tattvi, ali po vrsti rase, Krishna je originalan i On je korijen svih, viši je i od Rame i od drugih inkarnacija."

Ramacandra se ne može vjenčati - nema rase u Njegovom životu, jer ima samo jednu ženu - Situ.

Hanuman može služiti Njegova lotosva stopala, ali ne može zagrliti Ramu ili sjesti na isti krevet uz Ramu. Ne može ponuditi hranu sa svog tanjura Rami. Uvijek će osjećati strah: "Oh, Rama je moj nadređeni i vrijedan poštovanja. Ramacandra je Sam Bog, Vrhovna Božanska Osoba." Uvijek će, uvijek sklopljenim rukama služiti Ramina lotosova stopala, ali ne kao prijatelj. Sugriva i Vibhisana su bili prijatelji Rame. Ali, također poput slugu. Nikada nisu ponudili hranu Rami sa svog tanjura, ili se igrali s Ramom. Ali Sudama i Subala pri igri ponekada i pobijede Krishnu, a Krishna je tada vrlo sretan. S lakoćom ponude hranu sa svog tanjura, iz svojih usta, i na silu, davajući Krishni. Kada Krishna spava na krevetu, skaču po krevetu: "O, Crni, još uvijek spavaš!"

Kaushalya (majka) se ne može rugati ili vezati Ramu, ali Yashoda s lakoćom veže Krishnu. Također mu može zavrnuti uši, a tada Krishna gorko jeca: "Aaaaah, aaaah. Majko, ne tuci me, ne tuci me. Nikada to više neću ponoviti. Nikada više neću krasti. Obećavam da više nikada neću ići susjedima i krasti putar i ostale stvari. Nikada."

Nanda Baba može reći: "O, moj zločesti dječače. Donesi mi moje cipele." Tada Krishna stavlja cipele na svoju glavu i plesajući dođe ocu Nanda Babi.

Gopije također mogu reći: "Požuri. Umorne smo, masiraj nam stopala."

Tako Caitanya Mahaprabhu kaže Murari Gupti: "Moraš odbaciti Ramu i doći Krishni, i bit ćeš mnogo sretniji. Nema razlike u Njima, samo u obliku. Dođi, dođi. Dođi i služi Krishnu."

Murari Gupta se složio. U noći, vraćao se svojoj kući. Cijele noći nije mogao usnuti, samo je jecao i jecao. Slijedećeg jutra došao je Gospodinu Caitanyi i rekao Mu. "Ne mogu odbaciti Ramu. Sebe sam poklonio lotosovim stopalima Rame. Ne mogu Ga odbaciti. Ako ga odbacim, umrijet ću."

Caitanya Mahaprabhu je zagrlio Murari Guptu i rekao mu: "Samo sam te kušao. Vrlo sam sretan da služiš Ramu, u tome nema ničega loše."

Rupa i Sanatana Gosvamiji imali su brata po imenu Anupama. On je imao sina - Jiva Gosvamija. Anupama je služio Ramu. Njegov ishtadeva bio je Gospodin Rama. Rupa i Sanatana Gosvamiji rekli su Anupami: "Mi služimo Krishnu. Ti si naš mlađi brat. Slijedi nas koji služimo Krishnu, pošto je Krishna veći od Rame. Mada su po tattvi isti, Krishna je nadređeni: Krishnas tu bhagavan svayam. Zato, slijedi nas."

Anupama im je priznao: "Moram vas slijediti. Mi smo tri brata, dakle moram slijediti vas, tako da vječno imamo istu narav."

Ali, te noći, ponovila se ista stvar kao kod Murari Gupte: cijele je noći plakao i jecao. Ujutro im je rekao: "Umrijet ću, moram umrijeti. Skočit ću u rijeku Gangu, jer nema drugog izlaza za mene. Vi ste moji gurui, moram slijediti vas. Ali, ne mogu vas slijediti. Zato moram umrijeti - ne mogu odbaciti Ramu. Što da radim? Moram vas slijediti, a ako to ne mogu - moram umrijeti. Ako odbacim Ramu, također moram umrijeti. Nema drugog izlaza za mene osim smrti."

Rupa i Sanatana su bili vrlo sretni i zagrlili ga: "Nastavi, molimo te, nastavi služiti Ramu."

Dakle, narav, unutarnja narav duše ne može se mijenjati. Ali kod početnika, oni koji su sadhake a ne siddhe, može se narav promijeniti. Murari Gupta i Anupama bili su siddhe. Dakle, ako netko prakticira bhakti-yogu a nije zreo u svom duhovnom životu, može se promijeniti ishtadevu (obožavano Božanstvo).

Postoje dvije vrste svete pohlepe - nezrela pohlepa i zrela pohlepa. Ako je pohlepa za Bogom vrlo zrela, ne može se mijenjati. Ako nije sazrela - može se promijeniti s lakoćom.

Sita-Ram