Make your own free website on Tripod.com
  

 

Sri Srimad  A. C. Bhaktivedanta Swami
(Srila Prabhupada)

koosnivač Sri Gaudiya Vedanta Samitija 1940. i
osnivač i acarya ISKCON-a 1965.
 
 
 
 

Srila Prabhupada i Srila Bhakti Rakshak Sridhar Maharaja
 
 
 
 

 
Sri Srimad Bhaktivedanta Swami Prabhupada pojavio se u ovom svijetu 1896. u Calcutti, u Indiji. 

Svog duhovnog učitelja Srila Bhaktisiddhanti Sarasvati Gosvamija je prvi put sreo 1922. u Calcutti. Bhaktisiddhanti Sarasvatiju, istaknutom poznavaocu religije i osnivaču 64 Gaudiya Matha (vedskih instituta), dopao se ovaj obrazovani mladi čovjek i on ga je uvjerio da posveti svoj život poučavanju vedskog znanja. Srila Prabhupada je postao njegov učenik i 11 godina kasnije (1933) postao njegov zvanični inicirani učenik.

Prvi prvom susretu, zamolio je Srila Prabhupadu da proširi vedsko znanje pomoću engleskog jezika.

Slijedećih godina, Srila Prabhupada je napisao tumačenje "Bhagavad-gite", pomogao Gaudiya Mathu u radu i 1944., bez ičije pomoći, započeo "Back to Godhead" časopis, ispravljao ga, kucao rukopise i provjeravao prve korekture. Čak je i sam dijelio primjerke i borio se da nastavi sa izdavanjem. Jednom započeti časopis, nikada nije prestao izlaziti; sada ga izdaju njegovi učenici na Zapadu, na više od 22 jezika. 

Društvo Gaudhiya Vaisnava ga je 1947. odlikovalo titulom "Bhaktivedanta", a 1950. povukao se iz bračnog života, prihvaćajući vanaprasthu (povučeni) red života da bi više vremena posvetio proučavanju i pisanju. Otputovao je u sveti grad Vrindavanu, gdje je živio vrlo skormno u povijesnom srednjevjekovnom hramu Radha-Damodara. Tamo je nekoliko godina bio duboko zaokupljen proučavanjem i pisanjem. Red odricanja (sannyasu) je prihvatio 1959., te započeo rad na svom životnom remek-djelu: "Srimad Bhagavatam".  Godine 1965. došao je u SAD, da bi ispunio misiju svog duhovnog učitelja. Kasnije je napisao više od 60 knjiga ovlaštenih prijevoda, tumačenja i sažetih studija indijskih filozofskih i religioznih kasnika. Akademski krugovi su ga visoko cijenili zbog vjerodostojnosti, dubine i jasnoće knjiga koje se upotrebljavaju kao standardni udžbenici na mnogim univerzitetskim tečajevima i prevedene su na preko 40 jezika. U samo 12 godina, uprkos poodmaklom dobu, SP je otišao zemlju 14 puta, držeći predavanja na 6 kontinentata. Njegova djela čine pravu bliblioteku vedske filozofije, religije, književnosti i kulture. 

 
 
  

Downloadajte knjige Srila Prabhupade

Posljednja pouka čistog bhakte
(Posljednji dani Srila Prabhupade)

Odnos između Srila Prabhupade i Srila Narayana Maharaje