Make your own free website on Tripod.com
Yugala Kishora

 CITATI
 
Bog je svima poklonio slobodu; ako čovjek želi uživati u materijalnim stvarima i vrlo iskreno  priželjkuje obilja od materijalnih moćnika polubogova, Vrhovni Gospodin kao Nad-duša u srcu svakoga razumije i omogućava mu ta obilja. Kao vrhovni otac svih živih bića ne miješa se u slobodu čovjeka, već omogućava sve potrebno da se čovjeku ispune njegove želje.
Netko može upitati: "Zašto bi svemoćni Bog omogućavao živim bićima da uživaju materijalni svijet i tako ih slao u zamku iluzorne energije?"
Odgovor je: "Ako to Vrhovni Gospodin kao Nad-duša ne omogući, nema govora o slobodi čovjeka."

Srila A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupad: "Bhagavad-gita kakva jeste"

Bhaktivinoda Thakura je rekao: "Sveto ime je prekrasno, milostivno i očaravajuće. Pustite me da umrem uz svoje uvrede tom imenu, tako da ostali mogu uživati u njegovom nektaru." On želi sebe žrtvovati upravo kao na bojnom polju sa bombama za pojasom kada  jedinica samoubojica skače u neprijateljev dimnjak. Samoubilačke jedinice su nastale u japanskom ratu protiv Britanaca i kada je Hitler čuo za njihovu neustrašivost, rekao je: "Imamo za naučiti mnogo toga od Japana." Bhaktivinoda Thakura se moli: "Želim sebe uništiti zajedno sa svojim uvredama svetom imenu, tako da ostali mogu uživati u nektaru svetog imena."
Vasudeva Datta se također molio: "Predajte mi grijehe svih duša i bacite me u vječni pakao, tako im bude bolje. Dajte im ljubav prema Krishni."
Srila B.R. Sridhara Swami: "Zlatni vulkan božanske ljubavi"
Krishnina vrhovna moć zadovoljstva je Radharani i zato su Radha-Krishna uvijek zajedno. Materijalnom energijom upravlja vanjska moć, Maya, a duhovnim svijetom upravljanja unutarnja moć, Radharani. Često se molimo Radharani, jer je Ona Krishnina moć zadovoljstva. Sama riječ "Krishna" znači sveprivlačan, ali Radharani je tako uzvišena da privlači Krishnu.

Srila A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada: "Život nastaje iz života"

Kada svjetovne misli dolaze za vrijeme molitve, čovjek se ne smije obeshrabriti. Posljedica molitve je da postupno takve svjetovne misli odlaze; čovjek se ne mora brinuti. Kada čovjek posveti svoj um, tijelo i riječi u službu Sri Name i nastavi postojano mantrati, Sri Nama Prabhu poklanja darshan Svog krajnje povoljnog transcendentalnog oblika. Kada nastavimo mantrati, čovjekove anarthe (nečistoće u srcu u potpunosti se brišu i snagom Hari Name, shvaćanje Njegovog oblika, osobina i zabava automatski dolaze.
Srila Bhaktisiddhanta Saraswati Thakura, "Upadeshavali"
Mi, istinski tragatelji, zahtijevamo da nam istinski donositelj poruke dođe; onaj koji ne žali za nijednom privremenom stvari.

Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Prabhupada

Krishna voli nirupadhi (nesebičnog) vaisnavu koji nezamijećeno obavlja Njegovu službu. Ali, ako ostali vaisnave zanemaruju tog vaisnavu, Krishna njihovu službu ne prihvaća.
Srila B.A. Paramadvaiti Maharaja: "Gaudiya Math, naša porodica"
U svako vrijeme Bog i Njegovi voljeni pratitelji pojavljuju se na zemlji donoseći sa sobom poklone od sveopćeg dobra. Kod svakog dolaska, pokloni koje donose posjeduju jedinstvenu, originalnu prirodu. Bog je more samilosti, a On i njegovi pratitelji ne dolaze da bi prevarili stanovnike ovog materijalnog svemira poklanjajući im privremeno bogatstvo ili udobnost. Dolaze da bi poklonili nešto od vječne važnosti za dušu. Njihovi pokloni i doprinosi ne mogu biti viđeni grubim svjetovnim očima koji su uronjeni u materijalno uživanje. Ako netko pokuša gledati na njihov besmrtni poklon kao na grubo čulno uživanje, tada gubi pravo na nevjerojatnu milost tog dara.

Srila Narayana Maharaja: "B. P. Kesava Gosvami - njegov život i nauk"

bhajami radham aravinda-netram
smarami radham madhura-smitasyam 
vadami radham karuna-bharadram
tato mamanyasti gatir na kapi

Obožavam Radhu lotovih očiju. Meditiram na sladak osmijeh Radhe. Slavim najmilostiviju Radhu. Ona je jedini smisao mog života. Nemam ništa drugo u životu.

Srila Raghunatha Dasa Gosvami:"Sri Visakandabhidha-stotram, 131" Raghunatha Dasa Gosvami, šesti Gosvami slijeva

 
Priča o panditima (učenjacima) koji su se suprotstavljali Srila Vishvanatha Cakravarti Thakurinom parakiya obožavanju. U nemogućnosti da ga pobijede zbog njegove velike učenosti i moćnih argumenata, odlučili su se na ubojstvo. Srila Visvanatha Cakravarti Thakura svakoga je dana prije zore išao u parikramu (hodoćašće) Sri Vrindavana Dhame, a panditi su ga odlučili ubiti u jednom mračnom, zabačenom kutku šume.
Visvanatha Cakravarti Thakura krenuo je prema šumarku gdje su ga čekali nitkovi, ali kada su ga potražili pogledom, primijetili su da je nestao. Na istom mjestu ugledali su prekrasnu mladu Vrajavasi djevojku kako bere cvijeće sa dvije-tri prijateljice. Panditi su upitali djevojku: "Drago dijete, veliki je bhakta malo prije prošao ovuda. Jesi li ga možda primijetila? Znaš li kamo je otišao?" Djevojka je odgovorila: "Vidjela ga jesam, ali ne znam kamo je otišao." Panditi su bili očarani ljepotom djevojke, njezinim pogledima postrance, elegantnim stavom i nježnim osmjehom. Sva je nečistoća iz njihovih umova nestala, a srca su im se topila. Zamolili su djevojku da se predstavi, našto je rekla: "Ja sam sluškinja Svamini Srimati Radharani. Ona je upravo u kući Svoje svekrve u Yavati i poslala me je po cvijeće." Rekavši to, nestala je i na tom mjestu panditi su još jednom ugledali Srila Vishvanatha Cakravarti Thakuru. Pali su ničice do njegovih stopala i zamolili ga za oprost, što je i učinio.

Srila BV Narayana Maharaja: "Srimad Bhagavad-Gita", uvod

Oh, kako se On, moćni Jedan, razlikuje od mene i tebe!
Ako govorimo nekome tko zna nešto malo manje od nas, tada kažemo sve što znamo kako bimo pokazali naše znanje, širimo se koliko gd je to moguće da bismo izazvali divljenje i da bi se onaj kome se obraćamo čudio; mi radimo to zato jer smo tako mali, bojimo se da naša veličina neće biti priznata ako se ne proširimo koliko god nam je to moguće, u svrhu izazivanja divljenja i po mogućnosti strahopoštovanja.
Ali, kada dođe On koji je zbilja velik, koji je veći od svega što je sam stvorio, On se učini malim, da bi pomogao onima koje voli. I znajte, da samo u onoj mjeri u kojoj Njegov Duh struji u nas možemo pomoći u svemiru, kojega je On Jedan Život.
Sedmogodišnje dijete, kakvo je On tada bio, nestalo je jedno vrijeme, ali se vratilo kao što se Bog uvijek vraća svojim bhaktama koji Ga vole. Tada dolazi do onog čudesnog plesa, rase Sri Krishne, dio Njegove lile (Njegove igre), u kojoj je Samoga Sebe umnožio, tako da Ga je svaki par žena našao između sebe. U sredini kruga žena dijete se nalazilo, između svake od njih, i svakoj je pružilo ruku. Tako je plesan mistični ples.
I to je bilo mjesto koje su neznalice napadale. Samo jedna nečista narav može u djetetu koje pleše kao ljubitelj i ljubljeni, vidjeti nešto nečisto.

Annie Besant: "Prema: Avatari"

Danas je u New York stigao Papa. Svi su ga vidjeli na televiziji. Televizija je nevjerojatna stvar. Sjedivši u jednoj sobi, gledaju kako prolazi cijeli svijet i što se sve događa s njim. "Dane provode u beskorisnom radu a noći u snu." Ljudi su općenito nevegetarijanci. Ništa ne jedu bez mesa. Uzimam muri (napuhnuta riža) i kikiriki sa uljem od gorušice. Negdje sam našao ulje od gorušice. Sve je dostupno, ali su cijene vrlo visoke. Kupio sam stotinu i pedeset grama ulja od gorušice za pet rupija. Moram putovati do trgovine koja je udaljena dvadeset milja ako ga želim nabaviti. Ako želiš doći u ovu zemlju, molim te odgovori mi. 
Iz pisma (na bengalskome) Srila A. C. Bhaktivedanta Prabhupade - Shrila B. V. Gosvami Narayana Maharaji, 9. listopada 1965. (Iz  knjige "Srila Prabhupada's Letters from America to Srila Bhaktivedanta Narayana Maharaja")
Postoji mjesto puno ljubavi. Svi znamo da djeca žele biti s roditeljima a posebno s majkom. Kada majke nema, što malo dijete čini? Plače za njom jer mu nedostaje majka. Dakle, postoji mjesto gdje nas kontrolira ljubav i toliko je ispunjeno blaženstvom da i Vrhovna Božanska Osoba želi da Ga ljubav i brižnost kontrolira. Svi žele ljubav i brižnost jer je to priroda živog bića; osjećati sreću.

Srila Bhaktivedanta Swami Narayana Maharaja: "Damodara-Lila-Madhuri"

Čovjek ne može biti odan Bogu, ako se druži s materijalistima.

Srila Bhaktivedanta Swami Narayana Maharaja: "Going Beyond Vaikuntha"

Potpuno je beskorisno u potrazi za istinskim znanjem prilaziti empiristima koji svoje učenike ukrašuju svjetovnim razmišljanjem. Ako se molimo za apsolutnim znanjem, podložni smo padu u njihove ralje.
Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Gosvami Maharaja Prabhupada
Mi, istinski tražitelji, zahtijevamo da nam dođe vjerodostojni glasnik koji ne žudi za ijednom privremenom stvari. Pošto je apsolutno znanje vječno, ne smijemo ga svrstati u kategoriju drugih znanja. On može dobro shvatiti i razumjeti naš položaj i tada će poslati Svog vjerodostojnog glasnika koji će nam o Njemu sve objasniti. Srila Prabhupada Saraswati Thakura: "Glasnici božanskoga transcendenalnog zvuka" Moj glavni cilj je povećati vjeru bhakta i nadahnuti ih učenjem A. C. Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupade. To je moj stav: pomoći bhaktama kako mi je on naredio u svojim zadnjim danima. Želim ih ponovo inspirirati.

Srila Bhaktivedanta Gosvami Narayana Maharaja u San Franciscu (SAD), 3. svibnja 2001.

Kada me moj vjernik neprestano obožava uz pomoć bhakti-yoge kako sam je Sam opisao, dolazim i smještam se u njegovo srce. U istom trenutku sve materijalne žudnje i svi dojmovi koji su poticali te žudnje nestaju.  Kada Me vjernik ugleda u obliku Paramatme smještene u srcima svih živih bića, čvor lažnog ega u njegovom srcu je razbijen, sve sumnje pretvaraju se u prah, a njegove žudnje za materijalnim djelovanjem u potpunosti nestaju.

Gospodin Sri Krishna u Srimad-Bhagavatamu, 11.20, 29-30.

Srimad-Bhagavatam sastra sastoji se od osamnaest poglavlja, koji su označeni kao poglavlja 25. - 42. Bhishma-parve u najvećem svjetskom epu "Mahabharata". Bhagavad-gita je razgovor između Bhagavana Sri Krishne i Njegovog prijatelja Arjune, vozača Njegove kočije. Prije samog čitanja Bhagavad-gite, vrlo je važno shvatiti kakav su onos imali jedan prema drugome.

Srila Bhaktivedanta Swami Narayana Maharaja, uvod u Bhagavad-gitu

nitya-siddha kishna-prema 'sadhya' kabhu naya
sravanadi-suddha-citte karaye udaya 

Čista ljubav prema Krishni vječno je u srcima živih bića. 
Ne može se dobiti iz vanjskog izvora. 
Kada je srce pročišćeno slušanjem i pjevanjem,
ta ljubav prirodno se budi. 

(Gospodin Caitanya, Caitanya Caritamrita, Madhya lila, 22.107)

anugrahaya bhaktanam
manusham deham ashritah
bhajate tadrishih krida
yah shrutva tat-paro bhavet

Gospodin Krishna se manifestira u Svom vječnom ljudskom obliku i izvodi Svoje zabave, iz milosti prema vjernicima. Kad čovjek čuje o tim zabavama, mora se uključiti u Njegovu službu.

Objašnjenje: 
Vrhovna Božanska Osoba ima nebrojeno mnogo pojava Svog transcendentalnog oblika koje vječno postoje u duhovnom svijetu. Ovaj materijalni svijet samo je odraz duhovnog svijeta, gdje sve postoji neiskrivljeno. U tom je svijetu sve u svom prvotnom obliku, oslobođeno od utjecaja vremena.

Srimad-Bhagavatam,  10.33.37, CC Al. 4.34.

TV novinar: Imamo jedno pitanje: nedavno, na izboru za Miss Universe, izabrana je Miss Indije. U intervjuu postavljeno joj je bilo pitanje o poziciji žene u Indiji. Naglasila je da još samo u Indiji žena nema pravo glasa. Željeli bismo čuti vaše mišljenje o pravu glasa za žene u Indiji.

Srila Narayan Maharaja: Poznato nam je da u razdoblju Treta (Treta yuga), Miss Universe bila je Sita Devi. Zatim u Dvapara yugi bila je to Draupadi, Pancali. One su bile Miss Universe. Nakon njih, Shri Radhika bila je Miss Universe. Vrhovna Božanska Osoba, Gospodin Krsihna, ponudio je svoju glavu Njezinim lotosovim stopalima, kako bi joj udovoljio. Mi sljedimo te principe. Uvijek s poštovanjem gledamo na starije, zrelije žene poput majki. Na žene svoje dobi, gledamo kao na sestre. Na djevojčice gledamo kao na svoje voljene kćeri.

Hawaii, 13. svibnja 2000.

Pođite sa mnom i budite sa Sri Caitanya Mahaprabhuom kada je krenuo iz Purija prema južnoj Indiji u potrazi za svojim bratom, Visvarupom. Ta je potraga bila tek izgovor, jer je Gospodin Caitanya htio cijeli jug Indije, cijeli svijet, pretvoriti u čiste bhakte - tako da bi mogli mantrati i sjećati se Krishne, i zauvijek biti sretni. Bez mantranja pjevanja svetih imena, nitko na ovome svijetu ne može biti uistinu sretan.To morate znati. Mahaprabhu, svakom tko mu je došao, rekao je: 'Yare dekho tare kaho krishna upadesha, amara ajnaya guru hana tara ei desha':  "Kažem vama, a vi kažite drugima: 'mantrajte - Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare', a oni će opet savjetovati dalje."
To je naredba Mahaprabhua. Na taj će način, vrlo skoro, poruka obići cijeli svijet: "mantrajte Hare Krishna maha-mantru i budite sretni". Tako sam i ja došao reći vam da budete sretni. Budite milostivi i sretni. Pjevajte Hare Krishna maha-mantru. Riječ je o vrlo jednostavnom procesu kako postati sretan, svi sljedite. Oni koji još ne sljede, uskoro će morati početi. Cijela je južna Indija počela mantrati, svi su postali vaishnave.

Srila Narayana Maharaja,  Maui Hawaii, 24. svibnja 2000.

Yugala Kishora