Make your own free website on Tripod.com

 
Natrag doma.
Yugala Kishora logo

HARE KRISHNA
 
 
 

 
 
Nadamo se da ćemo odgovoriti na pitanja o drevnoj kulturi koju možemo vidjeti na svakom koraku i danas u zemljama južne Azije, a zahvaljujući i njenim upornim nositeljima, možemo je upoznati na svim kontinentima. Namjerno ovdje spominjem riječ "kultura", jer duhovnost i jest prava kultura osobe. 

U ovim vremenima kada zrelost i inteligencija prevladavaju nad religioznim fanatizmom, vjerskim sukobima, sektaštvom te manipulacijom bez obrazovanja, potrebna nam je prava informacija. 

“Hare Krishna” je prihvaćeni naziv za pripadnike učeničkog naslijeđa Gaudiya vaishnava. Ima više od 200 milijuna vaishnava na svijetu. Vaishnava je osoba koja u središnjici svog života ima cilj: harmoniju sa prirodom, ljudima i Bogom te uspostavljanje veze sa višom razinom duhovnosti preko Hare Krishna maha-mantre kako nas je učio Gospodin Caitanya Mahaprabhu. Najviši cilj, krajnji i tajnoviti - povratak je ljubavi prema Bogu. Izgubljena karika koja nedostaje. 

Vaša, Yashoda devi dasi


Vrlo je važno napomenuti da je Zapad upoznao vaishnavsku svijest kroz nekoliko duhovnih učitelja.
Nama najpoznatiji učitelj najčešće je poznat pod imenom Shrila Prabhupada (osnivač i acarya Međunarodnog udruženja za svjesnost Krishne, ISKCON-a, Njegova Božanska Milost Abhay Charanaravinda Bhaktivedanta Swami Prabhupada), kojemu je i posvećen ovaj projekt.

 
"Gaudiya" označava područje po imenu Aryavarta odnosno državu Arijevaca. To se područje Indije nalazi između južne strane planina Himalaya i sjeverne strane planina Vidhye. 

Aryavarta se dijeli na pet dijelova: (Panca-gaudadesha): Sarasvata (Kashmir i Punjab), Kanyakubja (Uttar Pradesh sa današnjim Lucknowom), Madhya-gauda (Madhya Pradesh), Maithila (Bihar i dio Bengala) i Utkala (dio Bengala i cijela Orissa). Bengal se ponekad naziva Gaudadesha.

Južna Indija (Dakshinatya) je također podijeljena na pet provincija koje se nazivaju Panca-dravida.

Četvorica vaishnava začetnika i veliki autoriteti četiriju vaishnavskih učeničkih naslijeđa su: Shripada Shankaracarya iz Mayavadi škole, Shri Ramanuja Acarya, Shri Madhva Acarya i Shri Vishnusvami. 

Shri Caitanya Mahaprabhu (inkarnacija Gospodina Krishne) prihvatio je lanac učeničkog naslijeđa od Madhva Acarye i njegovi učenici nazivaju se Gaudiya vaishnavama. Shri Madhva Acarya je poznat kao Shri Gauda-purnanada, tako da se to učeničko naslijeđe naziva Madhva-Gaudiya sampradaya. 

Gaudiya vaishnave su sljedbenici Gospodina Caitanye, avatara Gospodina Krishne (Vrhovne Božanske Osobe), koji nam se predstavio u 15. Stoljeću u Bengalu.  Slavljenjem Boga pjevanjem Njegovih imena (mantranjem), oslobađa se duhovna energija koja se i ne razlikuje od osobnosti samoga Boga. "Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje". Da li je to ime "Krishna", "Isus", "Alah", "Jehova", "Manitu". Sve je to jedna te ista osoba. Mantra po kojoj su vaishnave dobili svoje ime, slijedi:

HARE KRISHNA HARE KRISHNA
KRISHNA KRISHNA HARE HARE

HARE RAMA HARE RAMA
RAMA RAMA HARE HARE.

Značenje mantre: "O, božja energijo! O Gospodine Krishna! O vrhovni uživaocu! O Gospodine Rama!" 

Samo uz ovu mantru čovjek može postati svjestan Vrhovne Božanske Osobe, Shri Krishne. Što je osoba duhovnija, to je njena mantra djelotvornija za druge.  Prvi rezultat ovog mantranja je oslobođenje od uznemirenja i zadovoljstvo Boga. Zato se proces zove bhakti-yoga.

Gaudiya vaishnave žive u hramovima (samostanima), te u  porodicama van hramova, ali svoj dom i život prilagođavaju tako da se neprestano sjećaju Shri Krishne. U hramovima se mogu sresti mudraci koji su se potpuno posvetili službi. Bez predane službe takvim uzvišenim dušama, nemoguće je zamisliti napredak u duhovnom životu, tako da je velika milost posjetiti ih ili ugostiti u svojoj kući na nekoliko dana. U svrhu obrazovanja i propovijedanja, te posjećivanja učenika koji žive i na drugoj strani planeta, Gaudiya vaishnave prelaze kontinente i oceane na svojim putovanjima. Pripadnici tog učeničkog predanja nalaze se u gotovo svakom većem mjestu svijeta.  Sve znanje možemo naći u Vedama i ostalim svetim spisima, te kod mudraca koji prenose to znanje o duhovnim i materijalnim svijetovima. Koristimo informatičku nauku kao moderni način komuniciranja, međutim treba imati u vidu da bez osobnog kontakta za uzvišenom osobom, duhovno je shvaćanje nemoguće. 

E-pošta

Natrag doma.