Make your own free website on Tripod.com
HARE KRISHNA
 
GOVARDHANA PUJA 
Obožavanje Govardhana brda 

GO PUJA   
Obožavanje krava 

Dana 8. studenog 1999.g. 
Hinduska Nova Godina


 NATRAG NA VAISHNAVSKI KALENDAR
 
Brdo Govardhana je prije 5000 godina bilo visoko 29 kilometara. Ima oblik pauna. Dva oka pauna su Radha Kunda i Shyama Kunda. Dan Ghati je njegov dug vrat. Mukharavinda su usta a Punchari kralježnica i njegov veliki karakteristični rep. Paun često širi svoj rep i stavlja glavu pod trbuh. Govardhana Hill ima taj oblik pauna.

Zbog kletve Palastya Munija, svakoga dana brdo tone za veličinu zrna gorušice. U Satya Yugi, Pulastya Muni je prišao Dronacali (planinskom kralju) i zatražio njegovog sina Govardhanu. Dronacala je zapao u tjeskobu i uvjeravao mudraca da nije u mogućnosti preživjeti odvojenost od svog sina. Govardhana je pošao sa mudracem pod uvjetom da ga ostavi tamo gdje ga spusti.

Pulastya Muni je uzeo Govardhanu i krenuo prema svom ashramu. Dok su prolazili pored Braja Mande, Govardhana je vidio ljepotu mjesta gdje je dijete Krishna igrao, mjesta gdje je igrao u dječaštvu, sjetio se Yamune, gopa i gopija i zabava Krishne sa mladom Radhikom i njezinim pratiteljicama. Govardhana nije htio ići dalje i napustiti Braju. Govardhana je postao toliko težak da je mudracu pozlilo, zaboravio je svoje obećanje i spustio Govardhanu na tlo Vraje. Nakon povratka sa nužde, zamolio je Govardhanu da mu se vrati u naručje, ali se Govardhana nije htio ustati. Mudrac se naljutio i prokleo Govardhanu da se smanjuje dnevno za veličinu zrna gorušice. Tada je bio dugačak 115 km, širok 72 km i visok 29 km. Sada je brdo visoko tek 80 stopa i smanjuje se svakoga dana.
 
Još jedna priča o Govardhana brdu govori o vojsci majmuna Gospodina Rame koji je nosio razno kamenje da bi izgradio most do Lanke. Hanuman je nosio Govardhanu sa Himelaya da bi pomogao u gradnji mosta. Dok je Hanuman nosio Govardhanu preko Braje, Nala i Nila koji su bili zaduženi za izgradnju mosta pronijeli su glas da je gradnja dovršena i nije bilo potrebe za daljnjih kamenjem. Hanuman je bio u Braja Mandali i ispustio tamo Govardhanu. Govardhana je bio daleko od Gospodina Shive i Gospodina Rame. Rama je čuo plač Govardhane i prorekao da će se u Dwapara Yugi roditi kao Shri Krishna i držat će Govardhanu visoko sedam dana i noći da bi spasio stanovnike Braje.
 
Za vrijeme Dwapara Yuge, Gospodin Krishna je uvjerio kravare da moraju obožavati Govardhanu umjesto da žrtvovovanjem zadovolje Gospodina Indru (nebeskog kralja koji je zadužen za kišu). Krishna je ispričao kravarima kako ih Govardhana brdo opskrbljuje svim potrebitim stvarima i iz tog razloga treba biti obožavan.

Imao je dva razloga za obeshrabrivanjem žrtvovanja radi zadovoljstva Indre: u Bhagavad-giti je rečeno da nema potrebe za obožavanjem polubogova radi materijalnog napretka; sav dobitak kojeg čovjek dobije iz njihovog obožavanja je privremen. Drugo, koji god privremeni dobitak čovjek imao, ima ga samo uz dozvolu Vrhovne Božanske Osobe.

Nanda Maharaja i kravari sazvali su učene brahmane i počeli obožavati Govardhana brdo pjevajući vedske himne i nudeći hranu. Stanovnici Vrindavane odjenuli su se najljepše i okitili svoje krave, gopije su se odjenule u najluskuzniju odjeću i sjele u volovska kola, pjevajući slave Krishninih zabava. Brahmane su nudili blagoslove kravarima, njihovim ženama i gopijama. Stanovnici su, sa okićenim kravama na čelu, kružili oko Govardhana brda (hodoćašće). Na kraju se Krishna razotkrio u Svom obliku i počeo je jesti svu hranu koja je bila ponuđena. Identitet Krishne i Govardhana brda još se uvijek poštuje i vjernici uzimaju kamenje sa Govardhana brda i obožavaju ih kao Gospodina Krishnu u hramovima diljem svijeta ili kod svoje kuće.

Pošto su kravari obožavali Govardhana brdo, Gospodin Indra se naljutio jer njemu nisu ponudili žrtvu. Poslao je strašnu kišu na Vrindavanu. Stanovnici su zamolili Krishni za pomoć. Krishna je podigao Govardhana brdo u vis i držao ga je nad stanovnicima Vrindavane poput kišobrana.

Stanovnici su tamo živjeli sa životinjama cijeli tjedan dana bez gladovanja, žeđi ili  ikakve tjeskobe. Krishna je držao planinu na malom prstu Svoje lijeve ruke. Pošto je vidio nevjerojatnu mističnu moć Krishne, Indra je bio kao pogođen kao gromom i počeo oklijevati. U istom trenu je sazvao sve oblake i naredio im da se rasprše.

Indra je prišao sa Surabhi kravom i ponudio molitve Gospodinu Krishni i obožavao Ga.

Gospodin Caitanya nam preporučuje da je Krishna središte obožavanja, pa tako i Njegova Vrindavana i Govardhana brdo. Govardhana puja se od tada vrši i naziva se Annakuta. U svim hramovima Vrindavane, ogromne količine hrane se pripravljaju za tu ceremoniju i dijele se naširoko.
 Krishna vodi krave i kravare do Manasi-Gange, Kusuma-sarovare i druga mjesta gdje je voda. Govardhana roni suze radosnice jer je Krishna u blizini. U svojoj ekstazi, njegova kosa strši od uzbuđenja (u obliku trave) i cvjetaju mnoge vrste cvijeća. Zbog svoje ekstaze, na brdu raste mirisna trava koja hrani krave i telad i stvara njihovo mlijeko slatkim. U različitim razdobljima, Govardhana koristi svoje tijelo za Krishnu: u kišnom razdoblju on je suh tako da Krishna može hodati; zimi je topao a ljeti hladan. Govardhana se mijenja kroz razdoblja tako što stvora povoljnu klimu radi Krishninog zadovoljstva; on daje vodu, travu i tisuće voćaka poput slatkog manga i sočnog jackfruita. On također stvara i predivne cvjetne kunje. Govardhana stvara predivno drago kamenje (ratna) i minerale. Obično kamenje je tvrdo, ali kamenje Govardhana je meko. Čuvši zvukove Krishnine flaute, ono se topi. To čini radi Krishninog zadovoljstva. Govardhana pokazuje poštovanje prema kravama, kravarima, Balarami i Krishni. On ih sve služi.

Shrila B.V. Narayana Maharaja, "Venu-gita, pjev Krishnine flaute"