Make your own free website on Tripod.com

KRIŠNA
 (djetinjstvo)

5000 godina stara povijest o Bogu

             Uvijek kada demonske osobine počinju prevladavati na Zemlji a pravedne nestaju,
                  Vrhovna Božanska Osoba utjelovljuje se da bi iskorijenila zlo i ponovo uspostavila dobro,
                  tako da se Zemlja oslobodi griješnika.
  

              Prije pet tisuća godina, Krišna se pojavio na Zemlji jer je u to vrijeme majka Zemlja patila zbog demonske snage tadašnjega vremena. Prišla je gospodinu Brahmi, stvoritelju svijeta, koji ju je odveo gospodinu Višnuu. Gospodin Višnu ju je uvjerio da će joj pomoći. Priča počinje kada je Kamsa, sin Ugrasene, gospodara Mathure, pratio svoju rođakinju Devaki i njenog muža Vasudevu rodbini nakon svadbe. Sjedivši na kočiji, čuo je glas iz neba da će ga osmi sin rođakinje ubiti.                Okrutni Kamsa je odmah htio ubiti Devaki, ali ga je Vasudeva, sklopljenim rukama, zamolio ga joj poštedi život. Obećao mu je predati svako Devakino novorođenče, s čim se Kamsa složio ali ih je zatočio u blizini svoje palače u Mathuri. Zatočio je i svog oca Ugrasenu tako da preuzme prijestolje i proglasi se kraljem Mathure jer je znao da se Ugrasena ne bi složio s tim ubojstvima.


  
           Kako je vrijeme prolazilo, Devaki je rodila prvog sina. Vasudeva je stražarima dao novorođenče, a Kamsa ga je ubio bacivši ga o zid. Na isti način ubio je još pet sinova Devaki. Rohini (druga Vasudevina žena) napustila je Mathuru i preselila se u Gokul. Kada je Devaki bila trudna po sedmi put, čudom se njen plod preselio u maternicu Rohini, koja je rodila sina i dala mu ime Balaram jer je u bitanju Anantašeša manifestacija Krišne.               Kamsa je čuo da Devaki nije trudna vjerovatno zbog pobačaja, pomislio je da je to rezultat straha pred njim. Naredio je svojim stražarima da kada Devaki porodi odmah ga obavijeste jer je znao da će se roditi Vrhovna Božanska Osoba.

 
           U mjesecu kolovozu, uz munje i gromove, Višnu je najavio svoj skori dolazak i zamolio Vasudevu da ga prenese u Gokul Nanda Babi. Krišna se rodio (Krishna Janmastami). Čudom su se oslobodili okova, vrata otvarala a stražari zaspali.              Vasudeva je stigao do obale Yamune, strašno je počela padati kiša, no cijelo vrijeme Šešanaga ih je slijedila i svojim je glavama zaštitila bebu Krišnu. Propješačio je rijeku riskirajući život dok nije stigao do kuće svog prijatelje Nanda Babe u Gokulu.

 
             Vasudeva je zamolio Nanda Babu da zaštiti Vrhovnu Božansku Osobu, a Nanda Baba mu je dao svoju novorođenu kćer tako da Kamsa misli da je Devaki rodila djevojčicu. Yašoda je bila preumorna i mislila je da ona rodila Krišnu.  Vasudeva se vratio u svoju ćeliju i tek su se tada stražari probudili.               Kamsa je saznao za dijete, dotrčao je i pokušao razbiti o zid. Durga Devi se iskliznula iz njegovih ruku i ponovila mu proročanstvo o smrti od osmog sina Devaki. Kamsa je shvatio svoju okrutnost i osobno oslobodio Devaki i Vasudevu iz zatvora.

 
             U Gokulu, svi su bili presretni zbog sina Nanda Babe i njegove surpuge Yašode. Sve su žene bile očarane prelijepim djetetom, a sva su djeca jedva čekala da naraste kako bi se zajedno igrali. Nanda Baba je poklonio mnogo krava i zlata svećenicima. Od toga dana, svake godine dan poslije Krishne Janmastamija, slavi se Festival Nanda Babe.